• Berten en Isabel in de boomgaarde van Berckelaer

Fruitbedrijf Berckelaer

Als het lekker en gezond mag zijn

Rond hoeve “Berckelaer”, een naam die verwijst naar oude kadastrale benaming van dit rustige stukje Sint-Gillis-Waas, liggen meer dan 20 ha laagstamboomgaarden.

Eind jaren tachtig nam Berten Meersschaert die afgestudeerd was aan de tuinbouwschool in Sint-Niklaas en daarna hogere Fruitteeltschool volgde in Nederland de gewasbescherming voor zijn rekening op het fruitteeltbedrijf van vader Julien. Dit resulteerde in een overschakeling van de klassieke naar de geïntegreerde of milieubewust fruitteelt. Hierbij worden nuttige insecten zoals roofmijten, roofwantsen, lieveheersbeestjes sluipwespen e.a. ingezet om schadelijke te bestrijden waaronder spint, roestmijt, bladluizen, perenbladvlo … Op deze manier kan hoogwaardig kwaliteitsfruit geteeld worden met een minimum aan gewasbeschermingsmiddelen.

Milieubewuste teelt

Een 60-tal nestkastjes huisvesten de nuttige koolmees, pimpelmees of grauwe vliegenvanger die vele schadelijke insecten op hun menu hebben staan. Zitstangen zorgen er dan weer voor dat roofvogels de populatie knaagdieren onder de knie houden.

In 1994 wordt het ouderlijk bedrijf overgenomen door Berten en Isabel Meersschaert-Coppieters. De plantages worden uitgebreid tot 20 ha peren en 5 ha appelboomgaard en de teelttechniek wordt verder op punt gesteld. De peren bestaan uit Conference, Doyenné, Beurré en Durondeau. De appels uit Jonagold, Jonagored, Pinova, Elstar en Boskoop.