Heerlijk Waas wijntje
Nadat een Aalsterse wijnmakersgilde ons het resultaat liet proeven; een halfdroge appelwijn, van een partij appels van ons bedrijf, namen wij de beslissing om zelf ook eens te experimenteren. 200 liter appelsap werd aan het gisten gebracht en na een maand gisten en één jaar rijpen mocht het resultaat er zeker zijn.
Ons huwelijksfeest in 1994 was het ultieme moment om onze Jonagold appelwijn te laten degusteren door familie en vrienden. De vele positieve reacties waren het startsein voor een jaarlijks toenemende productie van dit edele vocht. Zo wordt op dit moment ongeveer 10% van de appelproductie verwerkt tot appelwijn. Voornamelijk Jonagold, geschikt door zijn hoge sapproductie en rijk aan natuurlijke suikers in combinatie met Elstar en Boskoop die een hoger zuurgehalte bevatten en over rijke aroma’s beschikken, vormen de basis van de heerlijke Berckelaer appelwijn.
Berckelaer appelwijn is een echt natuurproduct en dat weet de consument te appreciëren.
Afhankelijk van de hevigheid en de duur van de gisting bekomen we een droge of halfdroge appelwijn. Hoe langer de fermentatie hoe meer suikers vergisten tot alcohol en hoe droger de wijn wordt. Halfdroge of demi-sec wijn bevat dus een deel restsuikers waardoor deze licht-zoet smaakt.
Droge appelwijn is geschikt bij vis of witte vleesgerechten of aperitief.
Halfdroog is een fijne tussendoor of dessertwijn.
Elke botteling kan kleine smaakverschillen geven daar de samenstelling van het appelsap niet altijd identiek is door verschillende klimatologische omstandigheden bij de rijping van het fruit. Ook het tijdstip van gisting (winter of voorjaar) kan hierop invloed hebben. Appelwijn is dan ook een natuurlijk product en kan nooit identiek van smaak zijn.